2011. május 1., vasárnap

10.hét

A múlt heti nagy újság a kar- és lábfejlődés volt. Ennek a hétnek a végére kifejlődnek a külső fülek. Most még a fej alsó részén helyezkednek el, azonban a fej növekedésével mindkét oldalon a helyükre kerülnek. Rövidesen az Ön hangja lesz a kicsinye számára legkedvesebb hang.
A látás kialakulása. Kicsinye szeme szintén fejlődik. Az alapvető optikai szerkezet már a helyén van, a szemhéjak pedig kezdik befedni a szemeket, amelyek még mindig a fej két oldalán találhatók.
A teljes fog. Babája első foga csak a születés után több hónappal töri át az ínyt, azonban már ekkor megkezdődik a kis aprítóeszközök kialakulása apró fogbimbók formájában. A születéskor kicsinyének 20 babafoga van, amelyek az élet első néhány évében bújnak elő, míg az ínyek alatt kifejlődnek a maradandó fogak.
Méretvétel. Részben a fejlődő csontoknak és a hosszabbodó végtagoknak köszönhető, hogy a magzat súlya ekkorra kb. 2,5 gramm, fejtető és fenék között mért hossza pedig 2-3 cm.


Először a fej A fiatal magzat feje és szemei nagyok, mivel ezek a struktúrák korán kifejlődnek. Az agy, a gerincvelő, és az idegek is hamar fejlődésnek indulnak, bár a teljes idegrendszer fejlődése a születés után is folytatódik.


Várandóssága Hagyja el a koffeint. Ha kimerült, nagy a csábítás, hogy igyon még egy csésze kávét. Habár a kutatások szerint a mérsékelt kávéfogyasztás nem jelent veszélyt a magzatra, sok szakértő javasolja a kávémennyiség csökkentését, illetve annak étrendből történő kiiktatását. A folyamatos koffeinbevitelre nincs megfelelő indok-tápértéke nincs, Önt (és valószínűleg kicsinyét) pedig idegessé teheti. A koffein hozzájárul a vízvesztéshez is, ugyanis vízhajtó (azaz vizelésre ösztönző) hatással rendelkezik. Ha mindenképpen szeretné elfogyasztani napi habos vagy szénsavas kávéját, a folyadékvesztés pótlása céljából igyon több vizet.

A keringésre vonatkozó információk. Szíve ezidőtájt kezd több vért pumpálni ez erekbe. Valójában a 32. hétre teste 40-50%-kal több vért tartalmaz, mint a várandósság előtt. Amint az várható, a többletmennyiség a méh és a méhlepény vérellátásához szükséges. A keringést illetően, a véráramlás javítása érdekében most megtett lépések segíthetnek megelőzni a várandósság későbbi szakaszában megjelenő visszereket. A napi séta, a test bal oldalán történő fekvés, a lábak megemelése (alátámasztott térddel), illetve a nyújtott lábakkal történő ülés egyaránt segítséget jelenthet a renyhe keringés megelőzésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése