2011. április 14., csütörtök

7.hét

Az agy. Kicsinye a múlt héten nagy feladatot hajtott végre: „bezárta” az idegcsövet. Ezen a héten a bimbózó kis zseni agya teljesítményének növelésén fáradozik. Habár az agy fejlődése jóval túlnyúlik a születésen, az alapvető részek most alakulnak ki. A hét végére ez a szerv három részre tagolódik: előagy, középagy, hátsó agy. Az előagy felel pl. a gondolkodásért, problémamegoldásért, valamint az emlékek kialakításáért és megtartásáért. A középagy egyfajta közlekedési rendőrként funkcionál, az elektromos jelekét az agyban található végső állomásuk felé irányítja. A hátsó agy pedig a légzést, a szívritmust, és az izommozgást felügyeli.
Azonban nem csak odafent zajlanak a dolgok. A végtagok is gyorsan nőnek. A kar- és lábrügyek már megjelentek, bár ezen a ponton még csupán kis, kavicsszerű képződményeknek tűnnek.
Méretvétel. Kicsinye ezen a héten 4 - 8 milliméter hosszú, kicsit szélesebb, mint kisujján a köröm.

Veszélyben
Már megjelentek a végtagrügyek, és fokozatosan kialakulnak belőlük a karok, kézfejek, és lábak.

Várandóssága Muszáj kimennie! Állandóan azon veszi észre magát, hogy a fürdőszobába rohan? Az elszabadult hormonok és a megnövekedett vérmennyiség miatt teste több folyadékot termel, amelytől aztán meg kell szabadulnia. Ne csökkentse vízfogyasztását; ellenkezőleg, próbáljon meg több vizet inni, mint terhessége előtt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése