2011. április 25., hétfő

9.hét

Ezen a héten az Önben fejlődő embrió új nevet kap-most már magzat a hivatalos megnevezése. És ez a magzat egyre kevésbé hasonlít egy rózsaszínű vízcseppre. A farka eltűnt, és testformája is kezd kialakulni. Ez részben a törzs meghosszabbodásának és kiegyenesedésének köszönhető. Ezen a héten magzata kb. 2,5 centiméter hosszú.
Hirtelen növekedés. A kar és a láb fejlődése szempontjából ez egy kritikus időszak. A lábak hosszabbak lettek, és kibújtak a rügyek, amelyekből végül kifejlődnek a lábujjak. Időközben a karok is megnőttek, és kezdenek könyökben meghajlani. Az alapvető kézszerkezet is alakul, az ujjak és a hüvelykujj tisztán megkülönböztethetővé válik. A has is fejlődik. Megkezdődik a máj, epehólyag, lép, és mellékvese struktúrák specializációja.
Mozgásban. Most kezdődik a tánc! Kicsinye élénk mozgásba kezdett, még az olyan, testén kívülről érkező ingerekre is válaszol, mint a fény és hang. Ön azonban ezt csak akkor érzi majd, amikor már alaposan benne jár a második harmadban.

Meghatározó pillanatok
A magzat most emberibbnek tűnik, kezekkel, lábakkal, illetve a nyilvánvaló ujj- és lábujj kezdeményekkel. A fül fokozatosan felhúzódik a szem vonalához.


Várandóssága Utat a tejnek. Mostanára valószínűleg észrevette, hogy melleiben jelentős változások zajlanak, azok ugyanis teltebbek, nehezebbek, és esetleg érintésre érzékenyek lettek. Habár mellei a terhesség előre haladtával valamelyest nagyobbá válnak, érzékenységük általában a negyedik hónap végére csökken. Előfordulhat, hogy kis fehér dudorok jelennek meg a mellbimbóudvaron (a mellbimbó sötét részén); ezeket Montgomery mirigyeknek hívják, és olajat termelnek, amely nedvesen tartja a mellbimbót a szoptatás megkezdését követően. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése